ENKHUIZEN/MEDEMBLIK/WIJDENES - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een relatief rustig reddingsjaar, met gemiddeld minder hulpvragen dan de afgelopen jaren. Tegelijkertijd was het door het 200-jarig jubileum een jaar waarin verleden en toekomst meer dan ooit samen kwamen.

De KNRM komt onder alle weersomstandigheden in actie bij noodoproepen en assistentieverzoeken op het water. Daarvoor liggen 75 reddingboten langs de kust paraat, die bemand worden door ongeveer 1.000 vrijwilligers. Aan de wal zorgen nog eens 500 vrijwilligers voor ondersteuning. Afgelopen jaar werden de 45 reddingstations in totaal 2.053 keer gealarmeerd voor zoek- en reddingsacties. Daarbij werden 3.016 personen en 125 dieren door de reddingboten veilig aan wal gebracht. De Westfriese reddingstations Andijk, Enkhuizen, Medemblik en Wijdenes rukten respectievelijk 22, 94, 36 en 20 keer uit.

Acties met impact
Mark Hennevanger (reddingstation Wijdenes): “Een rustig jaar betekent niet automatisch dat er geen heftige inzetten waren. Begin maart moesten we in de buurt van Schellinkhout op zoek naar een vermiste vrouw. Eind augustus hadden we een zoekactie naar twee zeilers die overboord waren geraakt. Een van hen heeft het niet gered. Vijf dagen later troffen we het stoffelijk overschot aan in het water. Dat blijft je bij.”

De KNRM blijft benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid het water op te gaan en daarbij ook de KNRM Helpt-app te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de laatste positie van een boot bekend is. In geval van nood scheelt dat een hoop tijd en zoekwerk.

Materiaalpech
Voor KNRM Enkhuizen was 2024 een jaar zonder ernstige of grote incidenten. Johan Greiner (schipper KNRM Enkhuizen): “Het aantal inzetten voor jachten met materiaalpech was wel onverminderd hoog. Ondanks alle voorlichtingscampagnes over goed onderhoud en zelfredzaamheid zien we bij ons geen duidelijke daling in deze aantallen. Watersporters nemen wel steeds vaker direct vanuit de KNRM Helpt-app contact op met het KNRM Helpt Assistentie Centrum (KAC), dat is een goede ontwikkeling!"

Trouwe donateurs zijn goud waard
Menno Betzema (KNRM Andijk): “Qua acties was 2024 een relatief rustig jaar. De drukte van afgelopen jaar lag voornamelijk op communicatie en fondsenwerving. Het 200-jarig jubileum dat wij in 2024 samen met onze donateurs gevierd hebben, was een groot succes. Met grote evenementen, zoals onze eigen reddingbootdag, voorstellingen in het Nieuwe Luxor en prachtige tentoonstellingen in onder andere het Zuiderzeemuseum en Flessenscheepjes Museum in Enkhuizen. Het werk van de KNRM is hiermee nog beter op de kaart gezet, waardoor we veel nieuwe donateurs mochten verwelkomen.”

Deze donateurs, Redders aan de wal genoemd, zijn onmisbaar voor de KNRM en net zo belangrijk als de vrijwilligers op de reddingstations. Zonder hun financiële ondersteuning kan de KNRM haar belangrijke werk niet doen: het redden en helpen van mensen in noodsituaties op het water. De KNRM is een goed doel en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs, giftgevers, sponsoren en erflaters.

12 nieuwe reddingboten
Dankzij de steun van meer dan 136.500 trouwe donateurs worden de komende jaren 12 nieuwe reddingboten gebouwd. De bouw van de nieuwe Van Wijk-klasse vindt plaats bij twee Nederlandse werven; Habbeké Shipyard B.V. in Hoorn en Dok en Scheepsbouw Woudsend B.V. in Woudsend. De nieuwe reddingboten worden verspreid over elf reddingstations in Nederland, waaronder Enkhuizen. Eén schip wordt toegevoegd aan de reservevloot en zal worden ingezet wanneer andere boten in onderhoud zijn. Naar verwachting wordt het nieuwe type schip in 2027 in gebruik genomen.

Reddingbootdag 2025
Karin Ippel (KNRM Medemblik): “Wilt u ook kennis maken met het reddingswerk, de vrijwilligers én het materieel van de KNRM? Kom dan op zaterdag 10 mei naar Reddingbootdag 2025 en bezoek de Westfriese reddingstations! Ook dit jaar hebben we weer een leuk programma voor jong en oud en krijgen donateurs de exclusieve mogelijkheid om mee te varen op een reddingboot.”

Kijk voor meer informatie over de KNRM op www.knrm.nl