De campagne vergroot het bewustzijn van vastgoedmedewerkers en biedt een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies
Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeenten in West-Friesland actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online strategie en e-learning zien mensen in de branche waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.
Impact op de stad en branche
De burgemeesters van West-Friesland benadrukken hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit: ‘Er gaat veel ellende schuil achter dit soort praktijken. Er is vaak sprake van intimidatie voor werknemers en andere onveilige situaties. Naast het feit dat dit leidt tot oneerlijke concurrentie, financiële schade en grote imagoschade voor de sector.
Melden helpt!
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.
Samenwerkingspartners
De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, RIEC en tientallen gemeenten.
Campagnepagina https://www.meldmisdaadanoniem.nl/campagnes/vastgoed